70-talet: barfotabrudar, naturbarn och hippieprinsessor

04.06.2013 kl. 22:12

Sjuttiotalet får oss osökt att tänka på flower power och den ekologiska vågen. Men det var ett decennium för individualister, och därför finns det ingen riktigt typisk sjuttiotalsbrudklänning, utan många olika, i olika stilar, längder, vidder och snitt. Dels var det den romantiska tillbaka-till-naturen-vågen med vilda blommor, mjuka linjer och romantik. Dels var det skulpturalt skräddade fodral och långa, slanka plagg i A-linje. Dels var det etniska influenser, folklore och handarbete, symboler och budskap. Sjuttiotalet influerades av retrostilar från trettio- och fyrtiotalet. I början av decenniet markerades midjan rätt högt, influenserna kom från den viktorianska eran. Det förde också med sig puffiga ballongaktiga ärmar, långa släp och rynkade halsurringningar. Senare blev midjan mer diffus, mot mitten av sjuttiotalet åkte den upp i empirelinje för att mot åttiotalet falla ner på höften. Passformerna kunde vara både lösa och åtsittande. Oftast bar brudarna hellånga maxiklänningar, men en del miniklänningar hängde envist kvar från sextiotalet. En så kallad överklänning var populär, ofta var den skuren i vattenfallsskärning framtill, som bars utanpå en längre klänning eller kjol. Men sjuttiotalet rymde också mer fantasifulla skapelser med stickade material, draperad jersey och fjädrar eller satinboxershorts.

Ärmar var vanligt, man föredrog långa ärmar som var smala upptill och blev vidare neråt. De kunde vara av trumpetmodell eller så kallade gigotärmar med en massor av rynkad vidd nertill som togs ihop vid handleden med en knäppt manschett. I samband med discoeran dök också den vingliknande fladdermusärmen upp, även om discomodet i övrigt gjorde väldigt lite avtryck i brudmodet. Pastellögonskuggor, galanagellack och platåskor nådde fram till brudarna, men det var ungefär allt. Punken påverkade brudmodet i ytterst liten skala och då främst på catwalken, tack vare bl.a. Vivienne Westwood förstås.

Man inspirerades som alltid av prinsessbröllop. Prinsessan Anne gifte sig 1973 med Kapten Mark Phillips. På deras officiella förlovningsfoto bar hon en superromantisk spetsdröm, för att senare vid själva vigseln bära en strikt långärmad och höghalsad rustningslik klänning, två helt olika stilar som både är typiska för sjuttiotalsdesign. Caroline av Monaco gifte sig 1978, hennes klänning var en romantisk löst sittande chiffongskapelse skuren i midjan. Klänningen hade långa vida ärmar och fåll med uddkant. Andra stora förebilder för sjuttiotalsbrudar var skådespelaren Farrah Fawcett som 1973 gifte sig i bredbrättad hatt och långärmad klänning med breda smockrynkade partier både i midjan och vid halsen. Det fanns också andra stora ikoner för sjuttiotalsbrudarna; Bianca Jagger, Catherine Deneuve, Iman och Lauren Hutton.

Material som kan nämnas är tyllspets, sidensatin, organza och chiffong, tunna och flödande material. Lågprisalternativ fanns i form av nylon och jersey. Färgerna var vitaste vitt, kräm och nude. Bland detaljerna finns pyttesmå knappar, feminina detaljerade tyger, lagda veck över bröstet, smockrynkor, spetsrynkor, texturerade band, tredimensionella broderier och blommor.

Make upen var naturlig med mjukt skimmer på ögon och kinder, naglarna var olackade och ögonbrynen smala. Håret fick gärna vara långt och hänga fritt. I början av decenniet var lockarna naturliga för att senare bli mer konstlade och organiserade. Håret pryddes med blommor eller mjuka diadem, men också virkade eller knypplade brudkronor. Buketterna var enkla, och beroende på klänningens stil bar man antingen grovklackade pumps, dramatiska platåer eller så var man helt enkelt barfota.

Källor:  "Vintage Weddings, one hundred years of bridal fashion and style" (Fogg, M. 2011), "A Century of Fashion, the changing image of women" (Mulvey K. 2007), brollopsmagasinet.se, brudklanningar.nu, brollopsguiden.se, nygifta.se, ehow.com

Bildkällor hittas på http://pinterest.com/inesjka/white-trash/
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Älskar de där bohemklänningarna! Barfotabröllop på en strand med blommor i håret. Aaah! Förresten stort grattis till spons med boken. Hurra!
Pamppo04.06.13 kl. 23:03
Tack för vackra ord och gratulationer!
05.06.13 13:25

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.