Österbottniska 50-talsbrudar

25.05.2013 kl. 15:46

Det är intressant att jämföra den ”allmängällande” brudmodehistorian med hur man på den Österbottniska landsbygden klätt sig på den stora dagen. Och det är speciellt roligt att märka att det stämmer överens! Här i lilla Österbotten har man haft många riktigt bedårande vackra typiska femtiotalsklänningar!

Vid närmare granskning av brudfotografierna från femtiotalet i Österbottens Traditionsarkiv kan man notera att många brudar valt långa klänningar, även om decenniets ultimata klänningslängd enligt Dior var 24 cm ovanför fotknölen. Men visst finns det många kortare brudklänningar också. Både vita och färgade.

Kronor förekommer frekvent, både i kombination med slöja och utan. Slöjorna varierar i längd och fluffighet, men är nästan alltid kantade med söta spetsar. Vissa brudar har blommor i kombination med slöjan, vid tinningen eller vid bägge tinningarna. Någon har glorialiknande volanger uppe på huvudet och någon är utan huvudbonad. Man har alltså på femtiotalet haft många alternativ att välja mellan som brud i Österbotten. Men hatten, den har tydligen inte nått fram. Inte ens de enstaka brudarna som gift sig i dräkt har valt att bära hatt. Men å andra sidan har väl hatten alltid setts som lite överklass…

Materialen är främst spets och släta och mönstrade satintyger. Ofta har kjolarna tunnare tyger ovanpå tjockare, spets eller slät chiffong. Bland detaljerna i klänningarna hittar jag nätta små runda kragar, kantiga kragar och kragar med kinesisk stil. Stora höga Elvis-inspirerade kragar och svepta runda kragar med prydliga knappar. Klänningarna utan kragar har enkla höga ringningar, djupa V-ringningar eller djupa U-formade ringningar där dekolletaget prydligt täckts med skir spets. Ofta har de klänningarna också små holkärmar eller halvlånga ärmar i spets. En del hellånga klänningar har hellånga ärmar i satin. En del brudar vågar bära ärmlöst.

Överklädda små knappar är vanligt och enstaka bälten syns till. Några brudar har framhävt en riktigt toppig byst och nästan alla klänningar är skurna i de getingsmala midjorna. Övriga accessoarer som verkar populära är små korta handskar med volanger och pärlhalsband, både långa och korta. Några brudbuketter är enorma och täcker nästan halva bruden, andra är små och runda, någon bär istället för bukett en liten blomma på bröstet och enstaka brudar har helt lämnat bort blommorna.

Överlag stämmer det mycket väl överens med vad jag forskat om brudmodet i världen, Europa och även Amerika. Tänka sig, att man i lilla Österbotten hade en så god koll och en så god smak!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.