Bloggposter

Konstrundan

04.09.2014 kl. 11:00

Fotografering

På torsdag äger 20-talsfotograferingen rum. Modellen är Sara Hult denna gång, en tjej som egentligen sökte som modell till 40-talsfotograferingen men som kändes ännu mer rätt för 20-talet. Pernilla Lamminen på frisering Mari står för den festliga 20-talsfrisyren och Jarno Pellinen på Photoshooter ska knäppa. Sminket görs av Tanja Cederblom och som ekologisk sminksponsor står Ekosoppi i Vasa. 

Det känns länge sedan förra fotograferingen, den ägde rum på luciadagen närmare bestämt, då med Julia Lillqvist bakom kameran och platsen var Strengbergshuset. Modellen är vackra Lotta Wiklund, här kommer några teaserbilder. Håret har Jonna Höglund på Polka gjort och smyckena kommer från franska Batucada Fashion

 

18.03.2014 kl. 15:43

40-talet; photoshoot, makeup, hår och skor

Äntligen lite bilder från 40-talets photoshoot, ni får ha överseende, det är mycket nu. Härliga härliga bilder har Julia Lillqvist knäppt. Det var lite knepigt ett tag under photoshooten, rummet vi valt ut (i Västmanmors Stuga i Jakobstad) var 2,5*3 meter stort ungefär. Ett enda fönster fanns det, och Julia ville supergärna ha naturljus. Fönstret var i nordlig riktning, klockan var över tre på eftermiddagen, det var mulet, svinkallt och utsikten utanför var en föga bedårande sportbutik. Lycka till med det naturljuset. Vi riggade blixtar och gömde oss på minimala utrymmen med reflektorer ett tag, för det var verkligen mörkt som i en säck, och dessutom mycket opraktiskt att organisera med blixtar i det minimala rummet. Men sen, mittiallt hände något. Det ljusnade utanför och vi närmast välte undan blixtarna. Julia fick sitt naturljus, och tack och lov för det. För resultatet och bilderna är fantastiska. 

Vackra modellen Erica hade toppenfärg på sitt hår, och den är alldeles egen och naturlig - så fint. Jonna Höglund på Polka gjorde detta underverk till frisyr med hjälp av ekologiska produkter från Am Naturprodukter. Tanja Cederblom sminkade, som brukligt är, och produkterna är från Ekosoppi. Här följer sminklistan:

Underlag med Sukis foundation (från Swedish Beauty Factory) och Flows mineralpuder, nyansen Porcelaine. Dr Haushkas concealer i T-zonen. Benecos rouge, Mallow Rose, blandad med Laveras rouge Lovely Peach för att få rätt färg och ett ganska kraftigt lager för lagom mycket kindben. Brynen målades med Santes Eyebrow Pencil No1 och stabiliserades med Laveras ögonbrynsgel. För att ytterligare få dem skarpare fyllde Tanja även i dem med en mörkbrun ögonskugga från Sante (Eyeshadow Trio No.6). Eyelinern är Santes flytande, applicerad med en mycket bättre pensel dock än den som medföljer. Ögonskuggan är Benecos Natural Duo Eyeshadow Jungle, den mörkaste nyansen som bas och Dr Haushas Solo No.1 över hela ögonlocket. Läpparna är gjorda med Benecos Dark Red + Benecos läppenna. Fransarna är målade med Santes mascara, och faktiskt efter att de underbara fransarna från Paperself (Swedish Beauty Factory) är påklistrade. Det visade sig vara ett smart drag, för dels blir det på så vis lättare att limma på lösfransarna och dels får man möjlighet att böja till dem med mascaraborsten. Paperself-fransarna är verkligen behagliga att jobba med, stadiga och mycket lättare att hantera och kontrollera än vanliga plastiga lösögonfransar. 

Slutligen måste jag bara visa de söta fyrtiotalsinspirerade skorna som köptes begagnade från en nätauktion enkom till fotograferingstillfället och sedan såldes vidare åt nästa ägare på ett loppis. Mycket välanvända med andra ord. 

Foto: Julia Lillqvist
Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina
Modell: Erica Wenman
Makeup: Tanja Cederblom
Makeup-produkter: Ekosoppi
Hår: Jonna Höglund @ Polka
Hårprodukter: am Naturprodukter
Smycken: Viveca Strömberg

09.12.2013 kl. 15:56

Smycken i fiskskinn

Vår 10-talsbrud, vackra Nina, blev fotograferad av Julia i förra månaden. Klänningen är svartvit och multifunktionell, men ni får hålla ut innan ni får se helheten. Däremot ska vi ta en titt på de härliga smyckena som Madelene Westerlund på Mad(d)e in Bergö gjort. Som namnet avslöjar bor Madde ute på Bergö i Vasa skärgård. Hon driver där sitt företag som erbjuder produkter i fiskskinn samt garvning av fiskskinn och sömnadstjänster. En vän tipsade mej om Maddes fina fiskar, samarbetet påbörjades med att Madde tog en titt på klänningsskisserna och en av mig utvald inspirationsbild.

Materialet som smyckena är tillverkade av är traditionellt garvat laxläder, kemikaliefritt. Till den typen av ekologisk garvning behövs bara matolja, äggula och diskmedel, berättar Madde. Först avlägsnar man kött och fjäll från fiskskinnet, sen blandas ingredienserna ihop och masseras in i skinnen som får mogna ett par dagar. Sedan är det dags att tvätta bort överflödigt fett, och därefter hängtorkas skinnen i solen. När skinnen är nästan torra mjukgör man dem genom att dra dem mot en hård möbelkant, eller genom att gnugga dem för hand. Smyckenas baksidor är gjorda av restbitar av renskinn, och de röda detaljerna är knappar från ett överskottslager. Härligt ekotänk hela vägen. 

Foto: Julia Lillqvist. Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina. Modell: Nina Snellman. Makeup: Tanja Cederblom. Makeup-produkter: Ekosoppi . Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari Hårprodukter: am Naturprodukter. Smycken: Madelene Westerlund 
 

20.11.2013 kl. 10:35

En sjuttiotalsdröm

Här har det varit tyst ett tag, orsaken är att jag börjat ett nytt jobb som projektkoordinator, och White Trash-projektet får så lov att samsas med det. Men, för att kompensera får ni se en färdig White Trash-klänning i sin helhet på två underbara bilder som Jarno Pellinen på Photoshooter knäppt.

Sjuttiotalsklänningen var den första jag började planera, läs mera om den här. En spetsdröm var min plan, och en spetsdröm blev det. I originalet skulle den ha tredimensionella blommor i dekolletaget, men dessa blev sedermera utbytta till spetsblommor som funkade bättre med helheten. 

Fotograferingen ägde rum klockan sju på kvällen vid vår sommarstuga, i slutet av augusti. Platsen valdes för sin lummighet och hur solen skulle komma att ligga vid den tiden på kvällen. Brudmodellen Annika blev utvald bland många vackra kvinnor som sökte, men när vi såg Annika var vi överens, jag, frisören och sminkösen, om att hon var det rätta ansikte för 70-talet. Kravet "hår som når till midjan" gallrade bort några, men Annikas fantastiska hår är helt äkta och passade perfekt. 

Jarno Pellinen, en studiekamrat från förr, stod då på tröskeln till att starta sitt eget företag som fotograf. Vi beslöt att samarbeta i ett tjänsteutbyte, han behövde en logo och grafisk planering, jag behövde bilder på sjuttiotalsbruden. Och bilderna blev fantastiska. Stämningen är drömsk, klänningen kommer bra fram, men på ett konstnärligt och okonstlat sätt. Ett toppenjobb från alla inblandade, helt enkelt. (Lägg märke till de små flygfäna till vänster om bruden - till och med de gjorde ett toppenjobb.)

Foto: Jarno Pellinen @ Photoshooter

Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina

Brudmodell: Annika Ruokolahti
Makeup: Tanja Cederblom
Makeup-produkter: Ekosoppi
Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari
Hårprodukter: am Naturprodukter
Smycken: Bobo Holm
Blommor: Sunds Trädgård

 

06.11.2013 kl. 10:18

2 till photoshoots avklarade

En utmärkt rolig dag i skapandets tecken. Vi ställde till med hela två photoshoots, dels 10-talet...
En utmärkt rolig dag i skapandets tecken. Vi ställde till med hela två photoshoots, dels 10-talet, dels 40-talet. Julia Lillqvist fungerade som fotograf, och det blev både studiofotografering och miljöfotografering. Som alltid blir jag så himla imponerad av alla proffs jag får samarbeta med, tusen tusen tack till de otroligt vackra modellerna Nina Snellman och Erica Wenman, fantastiska sminkösen Tanja Cederblom, otroliga frisörerna Jonna Höglund och Pernilla Lamminen. Tack till Jakobstads Museum för att vi fick fotografera i Västmanmors stuga och till Campus Allegro för att vi fick invadera studion. Tack till Katja Uitto för den sagolika studiobakgrunden och till Madelene Westerlund för smycken i fiskskinn och till Viveca Strömberg för smycken av återvunna silverskedar. Tack till am Naturprodukter för ekologiska hårprodukter och till Ekosoppi och Swedish Beauty Factory för ekologisk make up. Så mycket kärlek, så härliga arbetsinsatser och så ypperligt resultat. (Det är nästan så jag kostar på mej ett utropstecken - nästan.)
24.10.2013 kl. 17:13

Redesignade smycken

Om man kan bortse från det ekonomiska världet hos smycken blir alternativen oändligt många fler. Inför 30-talsfotograferingen undrade jag hit och dit hur vi skulle lösa...

Om man kan bortse från det ekonomiska världet hos smycken blir alternativen oändligt många fler. Inför 30-talsfotograferingen undrade jag hit och dit hur vi skulle lösa smyckesfrågan. Köpa antika art déco-smycken? Låna från lokal guldsmedsaffär? Kontakta någon att nytillverka smycken i rätt stil? Både ring och halsband behövdes... Men ett besök hos den lokala antik- och skrothandlaren löste problemet. Ett synnerligen oäkta armband kom jag över, lite pråligt var det nog men stilen på de stora länkarna var helt rätt.

En gammal halskedja och några större hopfästninglänkar adderades till armbandet och med lite knipsande och mycket pill fick jag fram ett lämpligt halsband. Stort och mäktigt vilar korset i decolletaget. Mycket passande ifall man väljer att bära klänningen tubskuren utan ärmar, då den kan verka lite bar. Istället för en ring fick Henrika bära långa glamourösa handskar. "Oisko beige?" stod det i annonsen på en nätauktion som kommentar till färgen, men de är ju helt klart gräddvita. Just handskar hittar man lätt i andra hand på nätet, knepigt är det med storlekarna dock. Dessa är mycket elastiska och passar både större och mindre händer. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Henrika Granholm. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Lösögonfransar: Paperself från Swedish Beauty Factory. Hårprodukter: am Naturkosmetik. Blommor: Carola Snellman @ Sunds Trädgård. Bilden är fotograferad på Malmska Gården i Jakobstad. 

17.09.2013 kl. 09:03

En svart läderkrona

En kronbrud är inget utan sin krona, även om det är nästan hundra år sedan skravelmässingskronorna var i bruk. Förvisso...

En kronbrud är inget utan sin krona, även om det är nästan hundra år sedan skravelmässingskronorna var i bruk. Förvisso skulle det vara uppseendeväckande att klä en modern brud i skravelmässing, en krona på en par kilo, tillverkad av diverse skräp - men det känns ändå väl teatraliskt. Nu är det en riktig brud vi talar om. Hon ska bära 00-talets klänning i oktober, inspirerad av de svarta kronbrudsklänningarna

Bild: Marie-Louise Lindman i skravelmässingskrona, ur pjäsen Österbottniskt Bondbröllop som hölls i Sundom i sommar.  

Tanken på att använda en metallkrona från Österbottens museum slog mig, men det känns fel att frångå ett faktum - det var bara orörda brudar som bar dem. Den här bruden har barn. Så min inspiration till hennes huvudbonad blev ett mellanting mellan skravelmässingskronor och innerkronorna. Och den blir svart, en stansad svart läderkrona. Inte det som man först väntar sig, men det kommer att bli himla snyggt till hennes mörka lockiga hår, klara färger och till den dramatiska klänningen...

Bild: Innerkrona KH256 från Jalasjärvi uppbevaras på Österbottens Museum

Bild: Svart läderkrona, tillverkad av en gammal läderrock och pärlor från gamla smycken.

 

12.09.2013 kl. 11:04

RETO-smycken

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så...

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så man får välja och vraka. Till 70-talsfotograferingen lånade Bobo Holm ut sina RETO-smycken, tillverkade av gamla skateboards. Fråga mig inte varför (fråga Bobo) men inne i en skateboard finns det ett spektrum av underbara färger som kommer fram när man sågar isär dem. Att materialet därtill är trä och återvunnet gör att smyckena passade alldeles utmärkt till 70-talsplåtningen. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Anna Jungarå. Smycken: Bobo Holm. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Hårprodukter: am Naturkosmetik

Klänningen som Anna bär är en vintageklänning från 1975, numera i nyproduktion härifrån.

Bilden är behandlad i sjuttiotalsanda enligt denna instruktionsvideo.

06.09.2013 kl. 12:34

Två stundande photoshoots

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i...

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i Jakobstad. Det är 30-talet och 70-talet som ska avporträtteras. För make upen står sponsorn Ekosoppi och estenomen Tanja Cederblom. Håret fixar Jonna Höglund och Pernilla Lamminen på Polka respektive Frisering Mari. Modellerna har noga valts ut och är hela fyra till antalet, Henrika Granholm agerar 30-talsbrud och Annika Ruokolahti 70-talsbrud med tärnorna Anna Jungarå, Alva Sandström och Siri Fagerudd.  Jag fotograferar själv Henrika, som jag jobbat med mycket förr och har utmärkt koll på. Utmaningen att fotografera fyra modeller utomhus i sidoljus kommer Jarno Pellinen att ta sig an, han kommer nämligen inom en riktigt snar framtid att starta företaget Photoshooter i Vasa. Smyckena till 70-talsfotograferingen kommer från Bobo Holm, Henrikas smycken har jag redesignat från gamla bijouterier. 

Det är spännande tider, nu måste jag återgå till att färdera Henrikas klänning, stryka tärnornas klänningar, och göra en 30-talsinspirerad hårprydnad... Puh. 

28.08.2013 kl. 14:35

Hårprydnad åt 70-talsbruden

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av...

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av valmöjligheter - och det finns nästan alltid ekologiska alternativ.

Kronor har sedan medeltiden prytt brudars hjässor, med starkare och svagare popularitet genom åren. Kronorna har haft olika former och tillverkats i olika material. På sextio- och sjuttiotalet var det populärt med virkade och knypplade kronor. Om man tittar i gamla virktidningar från den tiden hittar man förr eller senare mönster på en virkade krona. Den sjuttiotalsinspirerade romantiska bruden kommer att bära en krona gjord i återvunnen spets som stärkts. Alternativ finns, för har man dille på kronor räcker det inte att man testar att tillverka en enda, man måste prova många olika modeller. Kanske blir det någon av dessa kronor som sjuttiotalsbruden kommer att bära. Fler alternativ kan beskådas på min websida

05.08.2013 kl. 10:08

Ekologiska smycken från Batucada

Ett mycket trevligt paket väntade i postlådan när vi kom hem från semestern i Portugal. Som avsändare stod...

Ett mycket trevligt paket väntade i postlådan när vi kom hem från semestern i Portugal. Som avsändare stod franska Batucada Fashion. I paketet fanns accessoarer till White Trash:s sextiotalsinspirerade brud, halsband och armband i två kulörer.

Batucadas smycken är designade och tillverkade i Frankrike. Materialet kallar de ekoplast - inte att förväxla med silikon eller gummi. Ekoplasten är mjuk och följsam, mycket lik tunn silikon, men fri från bly, olja och flatater och tillverkad av enbart certifierade ekologiska råvaror. Smyckena lägger sig mot huden och följer kroppens rörelser. Det blir som en tatueringseffekt. Längderna på armband och halsband är justerbara, och Batucada tillverkar också fotsmycken och örhängen. På deras websida kan man spana in de olika smyckeskollektionerna och beställa egna ekologiska smycken som levereras per post i återvunnet förpackningsmaterial.

Smyckena vi valde åt sextiotalsbruden heter Sweet Flower och har en utsökt kombination av romantik och sextiotalets grafiska former. Nu återstår det omåttligt svåra att välja vilken färg vi använder vid fotograferingen, svart eller vitt?

15.07.2013 kl. 15:56

Pärlor

Pärlor är junis månadssten. De har genom hela 1900-talet använts som brudsmycken, och även under tidigare decennier. Under vissa tider har det varit nästintill en regel att bära pärlor vid vigseln. Men det finns också skrock om...

Pärlor är junis månadssten. De har genom hela 1900-talet använts som brudsmycken, och även under tidigare decennier. Under vissa tider har det varit nästintill en regel att bära pärlor vid vigseln. Men det finns också skrock om hur pärlan ska sabotera äktenskapet, de påstås medför tårar. För riktigt länge sedan trodde man nämligen att pärlor var änglatårar eller regndroppar som stelnat inne i musslorna. En källa menar att pärlan symboliserar kärlek och lycka. Enligt nästa symboliserar de makt och rikedom.

Äkta pärlor skapas när ett främmande föremål, t.ex. ett sandkorn tränger in i en mussla. Musslan kapslar in det skavande sandkornet i lager efter lager av pärlsubstans. Nuförtiden är nästan alla pärlor odlade, i söt- eller saltvatten i Asien. Vid pärlodling tas vävnad från en mussla och placeras i en annan tillsammans med en kula som ska bilda kärna i den odlade pärlan. Musslan måste tas mycket väl hand om för att överleva proceduren, annars blir den ingen pärla. Det känns ju tryggt i alla fall! Sen finns det förstås mängder av oäkta pärlor i plast eller glas. Majoricapärlor eller mallorcapärlor är glaskulor med ett skimrande överdrag som görs av bl.a. fiskfjäll. En pärlas äkthet ska man kunna avgöra genom att gnida den mot sin tand. Äkta pärlor är svala och känns sträva, medan oäkta pärlor upplevs som oljiga och känns blanka mot tanden.

Det lönar sig att fråga äldre släktingar om man får bära deras pärlor på sitt bröllop, eller kanske har man redan ärvt ett pärlhalsband av mormor eller farmor? I second hand-butiker finns åtskilliga pärlsmycken i olika utformningar. Säkert är de flesta oäkta, och deras härstamning och tillverkning är i sig inte ekologisk, men eftersom de köps i andra hand och återanvänds får de ändå en ekologiskt värde.

Jag har en vision om en brudklänning vars överdel är täckt av pärlor som bilder vackra mönster. Min pärlsamling har vuxit sig ganska stor i väntan på tillverkningen av denna. När Queen Elizabeth II gifte sig 1947 bar hon två rader av pärlor runt halsen och gav pärltrenden en boost i Europa. Kungligheter har ofta burit pärlor vid bröllop, Queen Elizabeth II:s mamma Queen Elizabeth The Queen Mother bar också två rader pärlor vid sitt bröllop 1923. 

Källor:  "Bröllopsboken" (Ribbing, M. 2009), "Ja! Allt om bröllop - från frieri till morgongåva" (Ribbing, M. 2004), www.sirlig.se, royalweddingsinhistory.blogspot.fi, www.brollopstorget.se

Bildkällor hittas på http://pinterest.com/inesjka/white-trash/

06.06.2013 kl. 16:09

Vigselringar och ekologiska smycken

Enligt Katharina Brunat som skrivit boken Ja - er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop, är det där med vigselringar...

Enligt Katharina Brunat som skrivit boken Ja - er guide till ett etiskt och  ekologiskt bröllop, är det där med vigselringar inte alltid så enkelt när man vill välja en grön väg. I smyckesindustrin gömmer sig mycket hemskheter, både giftiga ämnen, förorenat vatten, barnarbete och terrorism. Inget vidare kan man tycka. Blodsdiamanter har vi alla hört om - illegalt utvunna ädelstenar vars vinst finansierar krig och terrorism - nej tack! Det är nog inget man vill bära på fingret som ett bevis på sin eviga kärlek. Men småningom har det börjat dyka upp ekologiska alternativ, berättar Brunat; syntetiska diamanter är något kändisarna gett extra lyster genom att bära dem på röda mattan. Vill man ha enklare guld- och silverringar slipper man fundera på blodsdiamanter, men även här finns orenheter i branschen. Det är snarast restprodukterna och mängden avfall som är problemet, men det finns certifieringsprogram som ska garantera ett grönare guld. Krav ställs på hållbar utveckling och god affärssed. Men det kan vara knepigt att få tag på det här ekologiska guldet, tack och lov finns det ännu fler alternativ. 

Något gammalt - varför inte en ärvd vigselring? Har man riktigt tur hittar man i släktens gömmor ärvda smycken som passar både ens stil och storlek. Annars går det förstås att låta en guldsmed gjuta om gamla guldsmycken till nya. 

White Trash:s femtiotalsinspirerade ekobrud bär mormors gamla vigselring. Den är tunn och enkel, men den bär en livshistoria och symboliserar ett vackert arv. I örsnibbarna hänger lånade guldörhängen som en gång varit morfars mors, och halsen pryds av mormors vackra enkla halsband. Titta först bakåt innan ni köper nytt. De allra finaste smyckena kanske redan finns i släktens ägo? Eller så finns de i kvarterets second hand- och antikbutiker? 

Själv bar jag farmors pärlhalsband på vårt bröllop. Aidot muovihelmet sa de på guldsmedsaffären där jag bad dem korta av det. Äkta plastpärlor. Men det spelar ingen roll, halsbandet var precis ett sådant som jag ville ha, det var min bortgångna farmors och för mig var det därför mycket mera värt än några riktiga pärlor. 

Klänning: White Trash 50's / Foto: Ina Nordberg / Hår & make up: Tanja Cederblom / Modeller: Erica Holm och Casimir Kjellman. / De ekologiska make up-produkterna kommer från Ekosoppi. Kostym och fluga kommer från Brothers i Vasa.

30.05.2013 kl. 13:50

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.