Bloggposter

40-talet; photoshoot, makeup, hår och skor

Äntligen lite bilder från 40-talets photoshoot, ni får ha överseende, det är mycket nu. Härliga härliga bilder har Julia Lillqvist knäppt. Det var lite knepigt ett tag under photoshooten, rummet vi valt ut (i Västmanmors Stuga i Jakobstad) var 2,5*3 meter stort ungefär. Ett enda fönster fanns det, och Julia ville supergärna ha naturljus. Fönstret var i nordlig riktning, klockan var över tre på eftermiddagen, det var mulet, svinkallt och utsikten utanför var en föga bedårande sportbutik. Lycka till med det naturljuset. Vi riggade blixtar och gömde oss på minimala utrymmen med reflektorer ett tag, för det var verkligen mörkt som i en säck, och dessutom mycket opraktiskt att organisera med blixtar i det minimala rummet. Men sen, mittiallt hände något. Det ljusnade utanför och vi närmast välte undan blixtarna. Julia fick sitt naturljus, och tack och lov för det. För resultatet och bilderna är fantastiska. 

Vackra modellen Erica hade toppenfärg på sitt hår, och den är alldeles egen och naturlig - så fint. Jonna Höglund på Polka gjorde detta underverk till frisyr med hjälp av ekologiska produkter från Am Naturprodukter. Tanja Cederblom sminkade, som brukligt är, och produkterna är från Ekosoppi. Här följer sminklistan:

Underlag med Sukis foundation (från Swedish Beauty Factory) och Flows mineralpuder, nyansen Porcelaine. Dr Haushkas concealer i T-zonen. Benecos rouge, Mallow Rose, blandad med Laveras rouge Lovely Peach för att få rätt färg och ett ganska kraftigt lager för lagom mycket kindben. Brynen målades med Santes Eyebrow Pencil No1 och stabiliserades med Laveras ögonbrynsgel. För att ytterligare få dem skarpare fyllde Tanja även i dem med en mörkbrun ögonskugga från Sante (Eyeshadow Trio No.6). Eyelinern är Santes flytande, applicerad med en mycket bättre pensel dock än den som medföljer. Ögonskuggan är Benecos Natural Duo Eyeshadow Jungle, den mörkaste nyansen som bas och Dr Haushas Solo No.1 över hela ögonlocket. Läpparna är gjorda med Benecos Dark Red + Benecos läppenna. Fransarna är målade med Santes mascara, och faktiskt efter att de underbara fransarna från Paperself (Swedish Beauty Factory) är påklistrade. Det visade sig vara ett smart drag, för dels blir det på så vis lättare att limma på lösfransarna och dels får man möjlighet att böja till dem med mascaraborsten. Paperself-fransarna är verkligen behagliga att jobba med, stadiga och mycket lättare att hantera och kontrollera än vanliga plastiga lösögonfransar. 

Slutligen måste jag bara visa de söta fyrtiotalsinspirerade skorna som köptes begagnade från en nätauktion enkom till fotograferingstillfället och sedan såldes vidare åt nästa ägare på ett loppis. Mycket välanvända med andra ord. 

Foto: Julia Lillqvist
Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina
Modell: Erica Wenman
Makeup: Tanja Cederblom
Makeup-produkter: Ekosoppi
Hår: Jonna Höglund @ Polka
Hårprodukter: am Naturprodukter
Smycken: Viveca Strömberg

09.12.2013 kl. 15:56

En sjuttiotalsdröm

Här har det varit tyst ett tag, orsaken är att jag börjat ett nytt jobb som projektkoordinator, och White Trash-projektet får så lov att samsas med det. Men, för att kompensera får ni se en färdig White Trash-klänning i sin helhet på två underbara bilder som Jarno Pellinen på Photoshooter knäppt.

Sjuttiotalsklänningen var den första jag började planera, läs mera om den här. En spetsdröm var min plan, och en spetsdröm blev det. I originalet skulle den ha tredimensionella blommor i dekolletaget, men dessa blev sedermera utbytta till spetsblommor som funkade bättre med helheten. 

Fotograferingen ägde rum klockan sju på kvällen vid vår sommarstuga, i slutet av augusti. Platsen valdes för sin lummighet och hur solen skulle komma att ligga vid den tiden på kvällen. Brudmodellen Annika blev utvald bland många vackra kvinnor som sökte, men när vi såg Annika var vi överens, jag, frisören och sminkösen, om att hon var det rätta ansikte för 70-talet. Kravet "hår som når till midjan" gallrade bort några, men Annikas fantastiska hår är helt äkta och passade perfekt. 

Jarno Pellinen, en studiekamrat från förr, stod då på tröskeln till att starta sitt eget företag som fotograf. Vi beslöt att samarbeta i ett tjänsteutbyte, han behövde en logo och grafisk planering, jag behövde bilder på sjuttiotalsbruden. Och bilderna blev fantastiska. Stämningen är drömsk, klänningen kommer bra fram, men på ett konstnärligt och okonstlat sätt. Ett toppenjobb från alla inblandade, helt enkelt. (Lägg märke till de små flygfäna till vänster om bruden - till och med de gjorde ett toppenjobb.)

Foto: Jarno Pellinen @ Photoshooter

Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina

Brudmodell: Annika Ruokolahti
Makeup: Tanja Cederblom
Makeup-produkter: Ekosoppi
Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari
Hårprodukter: am Naturprodukter
Smycken: Bobo Holm
Blommor: Sunds Trädgård

 

06.11.2013 kl. 10:18

2 till photoshoots avklarade

En utmärkt rolig dag i skapandets tecken. Vi ställde till med hela två photoshoots, dels 10-talet...
En utmärkt rolig dag i skapandets tecken. Vi ställde till med hela två photoshoots, dels 10-talet, dels 40-talet. Julia Lillqvist fungerade som fotograf, och det blev både studiofotografering och miljöfotografering. Som alltid blir jag så himla imponerad av alla proffs jag får samarbeta med, tusen tusen tack till de otroligt vackra modellerna Nina Snellman och Erica Wenman, fantastiska sminkösen Tanja Cederblom, otroliga frisörerna Jonna Höglund och Pernilla Lamminen. Tack till Jakobstads Museum för att vi fick fotografera i Västmanmors stuga och till Campus Allegro för att vi fick invadera studion. Tack till Katja Uitto för den sagolika studiobakgrunden och till Madelene Westerlund för smycken i fiskskinn och till Viveca Strömberg för smycken av återvunna silverskedar. Tack till am Naturprodukter för ekologiska hårprodukter och till Ekosoppi och Swedish Beauty Factory för ekologisk make up. Så mycket kärlek, så härliga arbetsinsatser och så ypperligt resultat. (Det är nästan så jag kostar på mej ett utropstecken - nästan.)
24.10.2013 kl. 17:13

Vår vackra 70-talsbrud

Underbart vackra Annika var vår 70-talsbrud. Här kommer listan över make upen vi använde. Till Ekosoppi ska ni gå...

Underbart vackra Annika var vår 70-talsbrud. Här kommer listan över make upen vi använde. Till Ekosoppi ska ni gå för att köpa ert ekologiska smink här i Vasa, marsh marsh. 

Basen är Flow meikkipuuteri Honey och Dr Hauschkas Liquid Concealer nr 01.  Flows puder är helt fantastiska och vi rekommenderar alla att prova dem. Till och med min man, som tidigare inte varit den störste sminkexperten, sa "det ger en så fin lyster utan att täcka hudens egen färg och struktur" (sen sa han nåt om att det börjar gå för långt när han recenserar smink och försvann).

Highlightern på kindbenen och vid mungiporna kommer från Lavera, en utmärkt produkt, tyvärr en  säsongsvara. Man kan bara hoppas på lika härliga säsongsprodukter från Lavera i fortsättningen. Ögonskuggan ville estenomen Tanja ha av knalligaste art, så där blandade hon ett kallt grönt pigment (ur Coastal Scents Original 88-paletten) med Santes vita skugga ur Eyeshadow Trios No 06 Smokey Eyes och Benecos Natural Duo Eyeshadow Jungle. Svart eyeliner och svart mascara kommer från Sante. Läppen har vit kontur gjord med Benecos Natural Kajal White och är sedan fyllt med Santes Lippstick Light Pink No 01 och en transparent glans. En lätt triangelformad rouge gjordes med Benecos Natural Powder Blush Mallow Rose - en toppenprodukt. De sjukt vackra ögonfransarna med hjort- och fjärilsmotiv är ekologiska även dom. Paperself heter märket och de kan beställas från Swedish Beauty Factory

Lavera har verkligen levererat vad gäller ekologisk make up. Toppenkvalitet och ett roligt produktutbud. I värsta fall kan man ju tro att ekosmink bara finns i tråkiga naturligta beigea nyanser, men så är det ju verkligen inte. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Annika Ruokolahti. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Pernilla Lamminen @Frisering Mari. Hårprodukter: am Naturkosmetik. Blomsterkrans: Carola Snellman @ Sunds

03.10.2013 kl. 07:59

Planering av 10-talets photoshoot

Kommande photoshoot är i full planering. Julia Lillqvist heter fotografen som ska plåta denna gång. Det blir...

Kommande photoshoot är i full planering. Julia Lillqvist heter fotografen som ska plåta denna gång. Det blir studiofotografering i Campus Allegros nya vackra utrymmen i Jakobstad. Låter ju simpelt och snabbt, men det är det såklart inte. 

På 10-talet placerade man brudpar framför målade kulisser föreställande skogar eller salonger när man studiofotograferade dem. En sådan kuliss vill jag ha. En suddig sagoskog i gråskala. Någon frivillig som vill donera en dylik kuliss på 3*5 meter? Inte det, så synd. Vi ska försöka lösa problemet på annat vis då. Kanske en projicering kunde fungera? Eller någon vill kanske måla en skog åt oss? Vi får se hur det blir... Kreativ problemlösning, man koncentrerar sig på lösningen, inte på problemet. Alla metoder är tillåtna och inga förslag är för korkade eller omöjliga. Enkelt vore det såklart att helt enkelt skriva ut en kuliss, men det känns ju inte vidare ekologiskt det, 20 kvadratmeter papper för engångsbruk... Hmm, det ordnar sig nog på något vis. 

På 10-talet uppfanns både mascara, läppstift och ögonskugga. Men sminkningen ska vara i enklaste laget. Tanja Cederblom, som blivit min fasta estenom i projektet, kommer att lösa det. Make upen är såklart ekologisk och kommer från Ekosoppi. Frisyren kommer att fixas av superduktiga Jonna på Polka

Modellen är bokad, det blir Nina Snellman, som jag jobbat med förr och gillar skarpt. Skorna är beställda men inte framhunna.Smyckena är det ännu öppet med, har ett samarbete på gång men inget bekräftat. Ett paket med planschett, metallskenor och snörningsband ska också hinna dimpa ner i postlådan. I de återvunna brudklänningarna tillåter jag 5% nyproducerat material. I detta fall blir det stödband, metallskenor och planschett i korsetten, öljetter och snörningssnöre, metallskenor i underkjolen och tråd. Resten är återvunnet material. Ett par gardiner i vitt, ett svart fodertyg från ett överskottslager, köpt på loppis. Till överdelen går det åt en del gamla spetsar, styvningstyg (restmaterial från båtinredningsfirma), och återvunnen mönstrad bomull till foder. Underkjolen blir gjord av ytterligare två gardiner, en bomulls- och en spets-. Till huvudbonad har jag en idé om en myrtenskapelse, inte nödvändigtvis en klassisk myrtenkrona utan kanske något modernare i samma material. Buketten kunde t.ex. vara rosor och asparagus. Det finns utrymme för förändringar och justeringar, men grundlinjerna för 10-talet är dragna. 

24.09.2013 kl. 10:00

Liljorna var 30-talets blommor

Trumpetliljor och asparagus, det var trettiotalets melodi när det gällde brudbuketter. Så gott som på alla...

Trumpetliljor och asparagus, det var trettiotalets melodi när det gällde brudbuketter. Så gott som på alla gamla fotografier är det just dessa blommor som bruden bär, i några fall bär hon istället rosor. Vita liljor, oskuldsfullhetens symbol, var därför ett självklart val när bukett skulle väljas åt Henrika, vår trettiotalsbrud. Ska man vara ärlig, trodde jag först att det var spretigt enris man burit i buketterna, men Carola Snellman på Sunds Trädgård i Jakobstad berättade att det är asparagus, en släkting till sparrisen. I Finland odlas liljor sommartid och asparagus likaså, i växthus, berättar Carola. Genom att använda närodlade lokala arter i sin bukett sparar man världen från mycket ruskiga utsläpp, samt att man kan vara säker på att odlaren fått sin beskärda del i lön. Varför inte odla liljor själv till den stundande dagen? 

I min farmors fotoalbum hittade jag dethär vackra bröllopsfotot från trettiotalet. Man kunde rent av tro att det är samma bukett. Liljor är så rena och krispiga, och vilken härlig doft de sprider därtill. Vill man inte ha liljor men gärna andra säsongsblommor tipsar Carola om följande arter som gäller för våra trakter: 

Vår: liljekonvalj, syren, nävor och sippor

Sommar: daggkåpa, snöbollsbuske, solros, klintar

Höst: ljung, rönnbär, höstvädd, astrar

Tänk på att trender vissnar snabbt, så välj hellre blommor utgående från din personlighet och stil, och förstås utgående från vad som passar till klänningen, än enligt den senaste trenden. 

Bild 1 - Foto: Ina Nordberg. Modell: Henrika Granholm. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Hårprodukter: am Naturkosmetik. Bukett: Carola @ Sunds Trädgård. Bilden är tagen på Malmska Gården i Jakobstad.

Bild 2 - Ur farmors fotoalbum, min editering. 

 

10.09.2013 kl. 10:48

RETO-smycken

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så...

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så man får välja och vraka. Till 70-talsfotograferingen lånade Bobo Holm ut sina RETO-smycken, tillverkade av gamla skateboards. Fråga mig inte varför (fråga Bobo) men inne i en skateboard finns det ett spektrum av underbara färger som kommer fram när man sågar isär dem. Att materialet därtill är trä och återvunnet gör att smyckena passade alldeles utmärkt till 70-talsplåtningen. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Anna Jungarå. Smycken: Bobo Holm. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Hårprodukter: am Naturkosmetik

Klänningen som Anna bär är en vintageklänning från 1975, numera i nyproduktion härifrån.

Bilden är behandlad i sjuttiotalsanda enligt denna instruktionsvideo.

06.09.2013 kl. 12:34

När allt klaffar (30-talets photoshoot)

Mycket tid går åt till att planera en perfekt helhet. Det börjar med klänningen, utgående från sitt specifika inspirationsdecennium föds den först i tanken, sen som skiss och slutligen...

Mycket tid går åt till att planera en perfekt helhet. Det börjar med klänningen, utgående från sitt specifika inspirationsdecennium föds den först i tanken, sen som skiss och slutligen på riktigt. De många gardinerna har än en gång levererat. Loppisarna är överfulla med gardiner och i gardiner finns det omåttligt med material att återanvända. Men det var inte spetsgardinerna som var huvudmaterialet denna gång, utan de silkiga salongsgardinerna och den kaffefläckade vintageklänningen. Nu är jag dock lite hemlighetsfull med att visa klänningen ännu, levererar istället ett utsökt porträtt från fredagens fotografering. 

Ingredienserna i denna utmärkta helhet är: styling planerad i minsta detalj, en perfekt miljö att fotografera i, en proffsig modell, en proffsig frisör, en proffsig sminkös och en proffsig ljusassistent. De tre förstnämnda jobbade dessutom med proffsiga produkter, men stackars ljusassistenten fick gräla med ett vindruteskydd i silverfolie istället för en riktig reflektor. Hon klarade det galant, det må jag säga. Fotografen är jag själv, och tack vara alla dessa proffsiga insatser från alla håll är jag så nöjd med bilderna att jag kunde gråta. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Henrika Granholm. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi, Vasa. Hårprodukter: AM Naturprodukter. Bilden är tagen på Malmska Gården i Jakobstad. 

Make upen som användes är följande;

Dr Hauschka Concealer 01 - lite svår nyans, men blandade sig fint med: Flow Mineraalimeikkipuuteri Peach - lättarbetat, ger jämn och matt yta. Inglot Loose Powder - på T-zonen, enbart för att motverka blänk (behövs när ljuset är väldigt starkt och modellen troligen får rätt varmt under fotograferingen). Lavera So Fresh Mineral Rouge Powder Lovely Peach 03 - underbar nyans, härlig matt finnish. Sante Eyebrow Pencil No. 01 - bra ton, bra konsistens, var försiktig med underlaget dock, hållbarheten är bäst direkt på huden. Lavera Eyebrow Styling Gel - håller stråna på plats, trevlig men lite stor borste. Sante Liquid Eyeliner som kontur åt ögat, sotning med Benecos Natural Kajal (mycket bra kvalitet, väldigt svart, väldigt lättarbetad), som sedan försiktigt duttades över med den mörkaste skuggan ur Sante Eyeshadow Trio No. 06 och Benecos Natural Baked Colours Mokka. Läpparna är grundade med Dr Hauschkas Concealer 01, sen skuggade med den mörka tonen ur Benecos Natural Duo-Eyeshadow Noblesse, täckt av Benecos Dark Red läppstift i två lager med puder emellan. Fransarna är svärtade med Santes Mascara Endless Lashes - passar utmärkt när lösögonfransar ska användas, och de i all sin delikathet kommer från Swedish Beauty Factory och är av märket Paperself - så himla vackra. 

Frisyren är fixad med AM Naturprodukters hårvårdsserie som innefattar bla.a. clayvax, hårvax, calendulanäringsspray, hårgel och hårspray. Riktigt bra ekologiska hårprodukter. Finnish-sprayen till en såhär krävande frisyr är dock av icke-ekologiska KC. Problemet med de ekologiska hårsprayerna är att de saknar dendär ultimata hållbarheten som denhär typen av frisyr kräver. 

02.09.2013 kl. 12:34

Provsmak från 70-talets photoshoot

Oj oj oj, utmärkt duktiga och vackra människor i kombination, kan det bli annat än bra?

Oj oj oj, utmärkt duktiga och vackra människor i kombination, kan det bli annat än bra? Här ett smakprov från ett av dagens photoshoots; den 70-talsinspirerade bruden Annika med sin härliga hårkrans och grönsaks- och säsongblombuketten. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Annika Ruokolahti. Blommor: Carola @ Sunds Trädgård. Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari. Make up: Tanja Cederblom. Sminksponsor: Ekosoppi. Hårproduktssponsor: AM 

30.08.2013 kl. 22:56

Två stundande photoshoots

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i...

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i Jakobstad. Det är 30-talet och 70-talet som ska avporträtteras. För make upen står sponsorn Ekosoppi och estenomen Tanja Cederblom. Håret fixar Jonna Höglund och Pernilla Lamminen på Polka respektive Frisering Mari. Modellerna har noga valts ut och är hela fyra till antalet, Henrika Granholm agerar 30-talsbrud och Annika Ruokolahti 70-talsbrud med tärnorna Anna Jungarå, Alva Sandström och Siri Fagerudd.  Jag fotograferar själv Henrika, som jag jobbat med mycket förr och har utmärkt koll på. Utmaningen att fotografera fyra modeller utomhus i sidoljus kommer Jarno Pellinen att ta sig an, han kommer nämligen inom en riktigt snar framtid att starta företaget Photoshooter i Vasa. Smyckena till 70-talsfotograferingen kommer från Bobo Holm, Henrikas smycken har jag redesignat från gamla bijouterier. 

Det är spännande tider, nu måste jag återgå till att färdera Henrikas klänning, stryka tärnornas klänningar, och göra en 30-talsinspirerad hårprydnad... Puh. 

28.08.2013 kl. 14:35

Åsikter om ekologisk make up

Ekosoppi på Vasaesplanaden 20 kommer som bekant att sponsorera make up till projektets fotograferingar. Här kommer lite analytiska åsikter om de ekologiska...

Ekosoppi på Vasaesplanaden 20 kommer som bekant att sponsorera make up till projektets fotograferingar. Här kommer lite analytiska åsikter om de ekologiska make up-produkterna vi hittills använt. 

Flow Meikkipuuteri Honey

Fakta: här kan ni läsa alla möjliga bra fakta om Flows puder. 

Åsikter: Ett puder som är mycket trevligt att applicera. Det är lätt att få jämnt och ger en behaglig persikoyta åt huden. Men, det lönar sig att testa noga så man får rätt färg, och det kan kräva att man väntar en bra stund innan man beslutar sig. Pudret mörknar nämligen och blandar sig med den egna hudtonen ganska länge efter applicering. Färgen Honey var perfekt åt Ericas solbrända varmtonade hud. Och där har vi en riktigt trevlig egenskap hos Flows puder som förtjänar att poängteras - de tillverkas i kalla och varma toner. Själv är jag väldigt ljus i huden och har svårt att hitta puder som inte är för bruna, för rosa eller för aprikosa i färgen. Bland Flows nyanser finns det många att välja på, och det finns flera nyanser i samma mörkhetsgrad vilket gör att man har god chans att hitta ett puder som är just och precis perfekt för ens hudton. Värt att pröva!

Sante Coverstick No. 02

Fakta: Tar bort mörka ringar under ögonen och små ojämnheter med ekologisk magi. Passar för veganer och glutenallergiker och är inte djurtestad.

Åsikter: Tillverkas i något märkliga toner. För att täcka alla typer av missfärgningar i huden, mörka ringar, röda prickar, blå ådror så borde man skaffa sig täckstift i flera olika nyanser. No. 02 som vi använde var väl ljus åt Ericas solbrända hy, men skulle säkert passa någon med lite ljusare hudton.

Benecos Natural Powder Blush, Mallow Rose

Fakta: Många tror att ekologisk make up är mycket dyrare än "vanlig", och det är precis det som Benecos velat sätta stopp för. I deras sortiment finns förmånlig certifierad naturkosmetik. Blushern finns i tre olika färger, en kall rosa, en  brunorange och den varma rosa som vi använde; Mallow Rose.

Åsikter: Mycket vacker ton och ett försiktigt skimmer. Till fotografering kunde den ha varit ännu starkare i pigmentet, man får ju gärna överdriva lite i sådana situationer, men live var den precis lagom. Bra hållbarhet, Ericas favorit!

Sante Eyebrow Pencil Blonde No. 1

Fakta: Ögonbrynspenna i ena änden och borste i den andra, praktiskt. Passar för veganer och glutenallergiker och är inte testad på djur.

Åsikter: Problemet med ögonbrynspennor är att de nästan alltid innehåller onödigt bruna eller röda toner. Santes penna är ämnad för blondiner (det finns en för brunetter också), och är synnerligen neutral och kall i färgen. Mycket bra! När man hittar ekologiska produkter som är åtminstone lika bra eller bättre än andra, och vars pris inte heller är högre än de icke-ekologiska konkurrenternas priser, så undrar man: varför använder inte alla denhär produkten?

Lavera Beautiful Soft Glowing Higlighter

Fakta: Laveras make up-produkter innehåller till 100% certifierade naturliga organiska ingredienser. Färgpigmenten kommer från mineraler (läs mer om mineral-make up här).

Åsikter: En utsökt highlighter! Ger ett underbart skirt skimmer till kindben, nyckelben eller under ögonbrynen. Väldigt fin och absolut värd att testa - sålänge man hinner, det är tyvärr en säsongsprodukt som tillverkats i begränsad upplaga. Doftar underbart! Tanjas favorit!

Benecos Natural Duo Eyeshadow, Noblesse

Fakta: Mjuk och skimrande, tillverkad enbart av certifierat ekologiska råvaror.

Åsikter: Ganska ljusa färger som gärna kunde ha varit mer pigmentrika. Behagliga att applicera.

Sante Liquid Eyeliner No. 03

Fakta: Eyelinern påstås ha en specialborste som gör det lätt att dra tunna linjer (se åsikter). Den passar för veganer och glutenallergiker och är inte testad på djur.

Åsikter: Till konsistensen är Santes eyeliner väldigt bra. Men. Penseln. Den är verkligen inte av någon specialtyp som skulle underlätta för tunna linjer. Den är tvärtom rätt så grov. Till färgen är den svart, men en mjuk ton, lite som när man tecknar med kol. Tål inte tårar av lycka.

Sante Mascara Endless Lashes No. 03

Fakta: Mascaran innehåller naturligt vax och rena mineralpigment. Som nästan alla Santes make up-produkter passar den för veganer och glutenallergiker och är inte djurtestad. Sante menar att mascaran är vårdande, ger fantastisk volym, dramatisk böj och är långvarig och förlängande.

Åsikter: Riktigt svart, lätt att applicera och har helt okej borste. Den ger ingen volym, men var perfekt till vårt ändamål, att bara färga redan långa fransar riktigt svarta för att sen limma på en lösfrans längst ut i ögonvrån. Värd att testa! Tål ej tårar av lycka.

Benecos Natural Lipliner

Fakta: Ger perfekt läppkontur och håller länge. Certifierad naturkosmetik från Benecos.

Åsikter: Passade utmärkt bra med Santes Lipstick Natural Pink No. 03. Lite mörkare i tonen vilket ger möjlighet att schattera färgerna. Prisvärd och bra, helt klart.

Sante Lipstick Natural Pink No. 03

Fakta: Läppstift från Sante innehåller inga syntetiska färgämnen, parfym eller konserveringsmedel. De har vårdande egenskaper med organisk jojoba.

Åsikter: Det här är kanske den vackraste läppstiftsfärgen som någonsin tillverkats. Den är utsökt ljusrosa med ett försiktigt skimmer, helt underbar! Ger jämn och fin färg och klumpar sig inte. Kräver läppenna för att inte smyga sig ut i fina linjer i huden. Håller relativt bra på läpparna, men lämnar rejäla märken på glas - Erica hade inga problem att hitta sitt saftglas bland andras under fotosessionen. Slutsats: ett bra läppstift som man mycket väl kan kosta på sig i flera olika kulörer, men hittills är det här helt klart favoritfärgen. Inas favorit!

Hår & make up: Tanja Cederblom / Modell: Erica Holm

19.06.2013 kl. 18:35

Smygtitt på den första bruden

Såhär enastående vacker var vår första White Trash-modell Erica på fotosessionen igår...

Såhär enastående vacker var vår första White Trash-modell Erica på fotosessionen igår...

Klänning: White Trash 50's / Foto: Ina Nordberg / Make up & hår: Tanja Cederblom / Modell: Erica Holm / Vasa 2013

Make upen är ekologisk och kommer från Ekosoppi.  Flow Meikkipuuteri HoneyBenecos Natural Powder Blush, Lavera Beautiful Natural Eyeshadow Lily White No. 1,  Sante Eyebrow Pencil Blonde No. 1, Benecos Natural Duo EyeshadowSante Liquid Eyeliner No. 03Sante Mascara Endless Lashes No. 03, Benecos Natural Lipliner,  Sante Lipstick Natural Pink No. 03

29.05.2013 kl. 11:12

Designtänk och fotoplanering

Imorgon, tisdag, ska den första White Trash-klänningen fotograferas. Jag kommer själv att agera fotograf, eftersom jag har en klar vision av vad jag vill ha...

Imorgon, tisdag, ska den första White Trash-klänningen fotograferas. Jag kommer själv att agera fotograf, eftersom jag har en klar vision av vad jag vill ha för bilder denhär gången. Estenomen Tanja Cederblom sköter make up och hår, det blir klassisk femtiotalsstil vad gäller make upen, med en modern touch i de utsökta ekologiska motivögonfransarna från Paperself (köp dina egna på Swedish Beauty Factory), bara de hinner komma med posten vill säga…! Ännu idag ekade postlådan tom, men de borde vara här imorgon, helt säkert är de det. Frisyren blir en kombination av femtiotalslockar och modern romantik, ni ska få se, det blir delikat! Brudmodellen heter Erica, och som manlig statist för brudgummen kommer Casimir att ståta iklädd en läcker kostym från Brothers i Vasa.

Accessoarerna är härliga rosa open toe-skor, second hand föstås, små nätta shorties-handskar i spets, en ekologisk bukett gjord av gamla spetsar, linne och snirkliga guldknappar, ett strumpeband av gamla restspetsar och -band, och kyrkans vackra krona. Femtiotalsbrudarna hade ofta fluffiga korta slöjor, men vår moderna White Trash-brud kommer att bära kronan direkt på håret, utan slöja.

Det finns många ekologiska alternativ när det kommer till smycken. Denhär gången använder vi ärvt guld. Mormors gamla vigselring och guldhalsband, en ännu äldre förmoders guldörhängen och farmors vackra guldarmband. Tänk på att man kan låta göra om gamla ärvda smycken till nya om de inte passar ens smak i form och storlek. Men visst är det också underbart att kunna ärva mormors ring sådan som den är, som hon har burit den hela sitt liv som fru.

Och klänningen då? Ja, den är nästan klar. :) En stödring fattas ännu i underkjolen, sen är vi good to go! Inspirationen var ju, som vi alla vet, denna gång femtiotalet. Utgångspunkten materialmässigt var den skira lilla spetsunderklänningen som jag ramlade över på en loppisrunda. Jag fastnade direkt för halshålets enkla form och söta spetskant och beslöt att behålla den sådan den var. Men, underklänningen var genomskinlig och måste därför fodras för att fungera som överdel i en brudklänning. Eftersom femtiotalet var en tid för smala midjor och toppiga bröst valde jag att fodra med en korsett med stålskenor. Materialet till korsetten blev avlagda linne- och bomullslakan som stabilt stödmaterial, yttertyget kommer från en damskjorta och fodret från en småblommig klänning. Jag tillåter max 5% nytt material i de ekologiska brudklänningarna, dit räknas bl.a. metallskenor och tråd. Sweatheart-skärningen uppstod på femtiotalet, dvs. en lätt böjd tvärgående linje som följer bystens form. Den formen använde jag till korsettens skärning, spetsen från underklänningen kommer således delvis mot bar hud, något som också var populärt på femtiotalet men då var ofta hela dekolletaget täckt med spets.  

Eftersom underklänning var vitaste vit blev det en utmaning att försöka hitta lika vitt material till resten av brudklänningen. Typiska femtiotalsmaterial är spetsar, satintyger, nylon, organza, tyll och chiffong. Jag valde spets som huvudmaterial, och utökade således materialhögen med den ena spetsgardinen efter den andra, bara de allra vitaste förstås. Även en mönstrad georgettegardin och en smårutig tunn sommargardin slank med. Alla dessa spetsgardiner klippte jag sedan till cirklar med en diameter på ca 25 cm. En grov tyllgardin blev kjolens grundform, drygt halvklockad och längre baktill, och på den sydde jag sedan rad efter rad av dubbelvika spetscirklar som till viss del överlappade varann. Allt detta enligt ett grafiskt mönster med cirklar som överlappar varandra som jag snappade upp från en femtiotalstapet i en inredningstidning.

Körsbär är ju onekligen ett femtiotalsmotiv, och körsbärsträd i blom är en av vårens säsongvaror, därför valde jag som fotomiljö ett körsbärsträd och ville också i klänningen inkludera körsbärsblom på något vis. Det blev i form av ett bälte, där körsbärskvistar avbildas jämte tredimensionella blommor klippta ur en gammal spets. Bältets form är densamma som på Grace Kellys klassiska femtiotalsbrudklänning.

27.05.2013 kl. 21:55

Grejen med ekologisk mineral-make up

Våra make up-sponsorer Ekosoppi har inför den första fotograferingen bland annat förärat oss med Flows make up-puder. Min erfarenhet av ekologisk make up är inte den största, därför tog jag reda på lite fakta...

Våra make up-sponsorer Ekosoppi har inför den första fotograferingen bland annat förärat oss med Flows make up-puder. Min erfarenhet av ekologisk make up är inte den största, därför tog jag reda på lite fakta.

Make up-pudret från Flow är ett ekologiskt 100%-igt mineralpuder. I stora drag betyder det att det är gjort av krossade stenar med olika mineralinnehåll. I Flows puder ingår inget onödigt tjafs, talk eller substanser som kan ge hudirritation. Det innehåller bara fyra ämnen; mica, zinkoxid, titandioxid, och järnoxid. Och vad är det då? Mica är en glimmermineral; en vattenhaltig silikatmineral som utvunnits ur bergarterna granit, glimmerskiffer och gnejs. Mica finns i olika färger och grader av glans. Det suddar ut ojämnheter och ger huden lyster eftersom det reflekterar ljus. Titandioxid och zinkoxid är mikropigment som gör att pudret fäster bra, men molekylerna är så stora att de inte tränger in i huden och täpper till porerna. Båda ämnen är täckande och reflekterar ljus. Titandioxid skyddar mot skadlig UV-strålning och zinkoxid ger konsistens åt pudret. Järnoxid ger själva färgen åt pudret. Den förekommer i färgerna gult, rött, brunt och svart. Färgen Honey som vi valt åt modellen Erica innehåller tre olikfärgade järnoxider.

Flows puder är inte djurtestat och innehåller inte vismutoxidklorid, som en del mineralpuder gör. Vismutoxidklorid är också ett färgpigment, ett metalliskt grundämne som är en biprodukt vid bly- och kopparframställning. Det liknar kemiskt sett arsenik och kan orsaka hudirritation i form av rodnader och klåda och bör därför undvikas. Pudret innehåller inte heller några oljor, konserveringsmedel eller dofter som kan irritera känslig hy. Flow tillverkas i Hyvinge i Finland och är Ecocert-sertifierat för att säkerställa hög kvalitet. Mineral-make up har ingen läkande effekt på acne eller rodnader, men vid regelbunden användning kan de vårdande och balanserande mineralerna minimera porernas synlighet.

Källor: www.flowkosmetiikka.fi, Eriksson K: "Mineralsmink - inte alltid naturligt" (ur Året Runt nr. 19 2012, s.88), www.yourmake.se
26.05.2013 kl. 20:45

Sponsring av make up från Ekosoppi

I centrala Vasa ligger Ekosoppi som har ett stort urval av ekologiska produkter. Till sortimentet hör...

I centrala Vasa ligger Ekosoppi som har ett stort urval av ekologiska produkter. Till sortimentet hör livsmedel, hygienartiklar, yogatillbehör, eteriska oljor och rökelser, ylleprodukter, make up och råvaror till hemkosmetik. Make up-avdelningen var av störst intresse för projektet White Trash - och tänka sig, Ekosoppi ville sponsra make up och hårspray till alla våra fotograferingar, hurra!

Vi var precis och hämta det första make up-paketet som ska användas för femtiotalsfotograferingen. Märkena är Sante, Benecos, Lavera och inhemska Flow. Det ska verkligen bli intressant att testa de ekologiska make up-produkterna på brudarna, hoppas vi hittar många favoriter!

Ekosoppi finns på Vasaesplanaden 20 eller online här.

25.05.2013 kl. 12:46

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.