Bloggposter

Brudmässa 5-6.4 i Jakobstad

Oh, det är mycket nu. Planerar White Trash-projektets första framträdande som ska ske på brudmässan i Jakobstad 5-6.4. Det är både det ena och det andra som ska fixas. Modellerna är utvalda och klara, förhandlingar pågår med frisörer och makeupartister, tiderna är ännu oklara, för att inte tala om allt montermaterial. Puh, sena nätter blir det, men nu får nog dethär skiftet så lov och vara slut. 

Brudmässan är en mässa-inne-i-mässan och går av stapeln samtidigt som Activexpo-mässan. Öppet lördag och söndag 10-17.  

28.03.2014 kl. 00:11

Julia Lillqvist ställer ut White Trash-bilder

Här har det varit osannolikt tyst ett tag. Det är, fortfarande, mycket på gång. En snabb uppdatering: 20-talet i produktion, 80-talet riktigt snart likaså. Fotograferingar för 20- och 80-talet i samarbete med Jarno Pellinen på Photoshooter under mars månad.

Min andra duktiga fotograf Julia Lillqvist  ställer ut en del av White Trash-bilderna i Lapua ända fram till 9 mars, så passa på och kika in där om ni har vägarna förbi. Julia har fotograferat 4 av decennierna och ställer ut 40- och 60-talet. 

(Foto: Julia Lillqvist)

En svensk dagstidning TTELA, skrev om White Trash i sitt vändagsspecial, förutom ett halvt uppslag fick vi också en helbild på ingångssidan, de valde 70-talsklänningen till det. Just den har inspirerat även andra, svenska ecobride.se bloggade med inspiration av 70-talet, här finns det inlägget.

Planerna framöver är att delta i Jakobstads brudmässa 5-6.4.

27.02.2014 kl. 08:52

Vi söker kvinnor att intervjua

I den kommande boken, som är den slutliga slutprodukten av projektet White Trash, ska det ingå intervjuer med finlandssvenska kvinnor som gift sig under 1900-talet. Intervjuerna kommer att handla om deras brudklänningar, varifrån de kom, köptes de eller syddes de? Vad var det för material, vilka accessoarer bar man till? Vem stod för designen? Hade man möljighet att välja och vraka eller var det spartider? Hur såg buketten ut? Hurdan var bröllopet i övrigt, stort, litet, hemma, i kyrkan, i stadshuset?

Vi hoppas kunna hitta kvinnor som vill berätta sin brudklännings historia, som gift sig på 40-, 50-, 60-, 70- och 80-talet. De kvinnor som tycker detta låter intressant ombeds ta kontakt via mail eller via White Trash facebooksida. Skicka gärna med ett bröllopsfotografi!

ina.nordberg13@gmail.com

14.01.2014 kl. 11:58

En steampunk-brud

I lördags genomförde jag en första klänningsprovning på en blivande brud, en steampunk-brud. Hon är egentligen utanför projektet White Trash, men hon platsar ändå på sätt och vis. Vi kör samma princip vad gäller hennes klänning, 95% återvunnet material. Och vi utgår från brudens mors brudklänning (bilden), anno 1979. En randig bomullsklänning med rynkad kjol i tre våder, och en tidstypisk fladdermusärm, supervacker i sin enkelhet, sydd av en släkting till familjen.

Vid första provningen, som föregåtts av en måttagning, provar man en så kallad toilé. Det är en första version av brudklänningen, tillverkad i lakanstyg, helst återvunnet förstås. Man korrigerar passformen, gör ändringar i längder, vidder och former, tills både bruden och designern är nöjda. Efter detta följer sedan mönsterändringar och den riktiga klänningen börjar skapas, i sitt riktiga material.

Det är något av det vackraste man kan tänka sig tycker jag, när en äldre slätkings, mammas, mormors, mosters, mormorsmors, klänning kan gå i arv till en yngre. Det skapar ett band mellan generationerna, och historien byggs in i klänningen som en saga. Tänk om Pernillas klänning om 35 år görs om till hennes dotters... Vi får vänta och se, men hur fantastiskt vore inte det. <3

 

02.12.2013 kl. 12:55

En sjuttiotalsdröm

Här har det varit tyst ett tag, orsaken är att jag börjat ett nytt jobb som projektkoordinator, och White Trash-projektet får så lov att samsas med det. Men, för att kompensera får ni se en färdig White Trash-klänning i sin helhet på två underbara bilder som Jarno Pellinen på Photoshooter knäppt.

Sjuttiotalsklänningen var den första jag började planera, läs mera om den här. En spetsdröm var min plan, och en spetsdröm blev det. I originalet skulle den ha tredimensionella blommor i dekolletaget, men dessa blev sedermera utbytta till spetsblommor som funkade bättre med helheten. 

Fotograferingen ägde rum klockan sju på kvällen vid vår sommarstuga, i slutet av augusti. Platsen valdes för sin lummighet och hur solen skulle komma att ligga vid den tiden på kvällen. Brudmodellen Annika blev utvald bland många vackra kvinnor som sökte, men när vi såg Annika var vi överens, jag, frisören och sminkösen, om att hon var det rätta ansikte för 70-talet. Kravet "hår som når till midjan" gallrade bort några, men Annikas fantastiska hår är helt äkta och passade perfekt. 

Jarno Pellinen, en studiekamrat från förr, stod då på tröskeln till att starta sitt eget företag som fotograf. Vi beslöt att samarbeta i ett tjänsteutbyte, han behövde en logo och grafisk planering, jag behövde bilder på sjuttiotalsbruden. Och bilderna blev fantastiska. Stämningen är drömsk, klänningen kommer bra fram, men på ett konstnärligt och okonstlat sätt. Ett toppenjobb från alla inblandade, helt enkelt. (Lägg märke till de små flygfäna till vänster om bruden - till och med de gjorde ett toppenjobb.)

Foto: Jarno Pellinen @ Photoshooter

Design: Ina Nordberg @ Deformed by Ina

Brudmodell: Annika Ruokolahti
Makeup: Tanja Cederblom
Makeup-produkter: Ekosoppi
Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari
Hårprodukter: am Naturprodukter
Smycken: Bobo Holm
Blommor: Sunds Trädgård

 

06.11.2013 kl. 10:18

Vår vackra 70-talsbrud

Underbart vackra Annika var vår 70-talsbrud. Här kommer listan över make upen vi använde. Till Ekosoppi ska ni gå...

Underbart vackra Annika var vår 70-talsbrud. Här kommer listan över make upen vi använde. Till Ekosoppi ska ni gå för att köpa ert ekologiska smink här i Vasa, marsh marsh. 

Basen är Flow meikkipuuteri Honey och Dr Hauschkas Liquid Concealer nr 01.  Flows puder är helt fantastiska och vi rekommenderar alla att prova dem. Till och med min man, som tidigare inte varit den störste sminkexperten, sa "det ger en så fin lyster utan att täcka hudens egen färg och struktur" (sen sa han nåt om att det börjar gå för långt när han recenserar smink och försvann).

Highlightern på kindbenen och vid mungiporna kommer från Lavera, en utmärkt produkt, tyvärr en  säsongsvara. Man kan bara hoppas på lika härliga säsongsprodukter från Lavera i fortsättningen. Ögonskuggan ville estenomen Tanja ha av knalligaste art, så där blandade hon ett kallt grönt pigment (ur Coastal Scents Original 88-paletten) med Santes vita skugga ur Eyeshadow Trios No 06 Smokey Eyes och Benecos Natural Duo Eyeshadow Jungle. Svart eyeliner och svart mascara kommer från Sante. Läppen har vit kontur gjord med Benecos Natural Kajal White och är sedan fyllt med Santes Lippstick Light Pink No 01 och en transparent glans. En lätt triangelformad rouge gjordes med Benecos Natural Powder Blush Mallow Rose - en toppenprodukt. De sjukt vackra ögonfransarna med hjort- och fjärilsmotiv är ekologiska även dom. Paperself heter märket och de kan beställas från Swedish Beauty Factory

Lavera har verkligen levererat vad gäller ekologisk make up. Toppenkvalitet och ett roligt produktutbud. I värsta fall kan man ju tro att ekosmink bara finns i tråkiga naturligta beigea nyanser, men så är det ju verkligen inte. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Annika Ruokolahti. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Pernilla Lamminen @Frisering Mari. Hårprodukter: am Naturkosmetik. Blomsterkrans: Carola Snellman @ Sunds

03.10.2013 kl. 07:59

RETO-smycken

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så...

Det finns många så många duktiga människor där ute, att hitta samarbetspartner på smycken har inte varit svårt. Det är nästan så man får välja och vraka. Till 70-talsfotograferingen lånade Bobo Holm ut sina RETO-smycken, tillverkade av gamla skateboards. Fråga mig inte varför (fråga Bobo) men inne i en skateboard finns det ett spektrum av underbara färger som kommer fram när man sågar isär dem. Att materialet därtill är trä och återvunnet gör att smyckena passade alldeles utmärkt till 70-talsplåtningen. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Anna Jungarå. Smycken: Bobo Holm. Make up: Tanja Cederblom. Make up-produkter: Ekosoppi. Hår: Jonna Höglund @ Polka. Hårprodukter: am Naturkosmetik

Klänningen som Anna bär är en vintageklänning från 1975, numera i nyproduktion härifrån.

Bilden är behandlad i sjuttiotalsanda enligt denna instruktionsvideo.

06.09.2013 kl. 12:34

Provsmak från 70-talets photoshoot

Oj oj oj, utmärkt duktiga och vackra människor i kombination, kan det bli annat än bra?

Oj oj oj, utmärkt duktiga och vackra människor i kombination, kan det bli annat än bra? Här ett smakprov från ett av dagens photoshoots; den 70-talsinspirerade bruden Annika med sin härliga hårkrans och grönsaks- och säsongblombuketten. 

Foto: Ina Nordberg. Modell: Annika Ruokolahti. Blommor: Carola @ Sunds Trädgård. Hår: Pernilla Lamminen @ Frisering Mari. Make up: Tanja Cederblom. Sminksponsor: Ekosoppi. Hårproduktssponsor: AM 

30.08.2013 kl. 22:56

Blommor från Sunds Trädgård

Imorgon blir det som sagt två fotograferingar, med inspiration från 30-talet respektive 70-talet. Jag satt precis i telefon med Carola på Sunds Trädgård i Jakobstad...

Imorgon blir det som sagt två fotograferingar, med inspiration från 30-talet respektive 70-talet. Jag satt precis i telefon med Carola på Sunds Trädgård i Jakobstad, som ska leverera ekologiska buketter åt brudmodellerna samt en härlig hårkrans. 

Det är fullt möjligt att ha riktiga blommor och ändå tänka ekologiskt, även om jag brukar förespråka experimentella material i buketterna. Det handlar om att tänka enligt säsong, använda arter som kan odlas här på plats och inte behöver transporteras långa vägar och förorsaka utsläpp i stor mängd. Vi har en fantastiskt blomsterfauna som är väl värd att ta vara på, varför skulle vi måsta hämta blommor från andra sidan jorden när de är minst lika vackra här? 

I en av favoritböckerna, Ja! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop nämner Katharina Brunat ytterligare bekämpningsmedel, konstgödsel, uppvärmning av växthus och orättvisa arbetsförhållanden på plantagerna som ruskiga faktorer inom blomsterindustrin. En del blomsterhandlar tillhandahar ekologiskt certifierade blommor, och då ska man förstås välja dylika.  Ett utmärkt alternativ är att odla själv eller plocka vilda blommor (inte skyddade arter) på ängen.

Carola på Sunds Trädgård ska till sjuttiotalsbrudens hårkrans välja närodlade blommor. En färgkarta gav jag henne, för är man som jag usel på att identifiera olika blomster är det den bästa lösningen, jag får de färger jag vill ha och blomsterexperterna ser till att välja närodlade säsongsblommor. Buketten ska vara lite mer experimentiell dock, från egen trädgård samlar vi grönsaker och frukter istället för blommor. Det vi inte har ska jag åka och köpa från den ekologiska grönsaksavdelningen ikväll. En grönskaksbukett ska nämligen 70-talsbruden ha. Ett mera klassiskt val gör vi åt 30-talsmodellen, som kommer att bära vita liljor och aspargus - typiska arter för inspirationsdecenniet. 

Källa: Brunat, K. (2010): "Ja! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop, personlig diskussion med Carola Snellman, Sunds Trädgård.

Bildkällor från: pinterest.com/inesjka/white-trash/

29.08.2013 kl. 10:21

Två stundande photoshoots

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i...

På fredag kommer hela två photoshoots att gå av stapeln, bägge i Jakobstad. Det är 30-talet och 70-talet som ska avporträtteras. För make upen står sponsorn Ekosoppi och estenomen Tanja Cederblom. Håret fixar Jonna Höglund och Pernilla Lamminen på Polka respektive Frisering Mari. Modellerna har noga valts ut och är hela fyra till antalet, Henrika Granholm agerar 30-talsbrud och Annika Ruokolahti 70-talsbrud med tärnorna Anna Jungarå, Alva Sandström och Siri Fagerudd.  Jag fotograferar själv Henrika, som jag jobbat med mycket förr och har utmärkt koll på. Utmaningen att fotografera fyra modeller utomhus i sidoljus kommer Jarno Pellinen att ta sig an, han kommer nämligen inom en riktigt snar framtid att starta företaget Photoshooter i Vasa. Smyckena till 70-talsfotograferingen kommer från Bobo Holm, Henrikas smycken har jag redesignat från gamla bijouterier. 

Det är spännande tider, nu måste jag återgå till att färdera Henrikas klänning, stryka tärnornas klänningar, och göra en 30-talsinspirerad hårprydnad... Puh. 

28.08.2013 kl. 14:35

Kill your darlings

... heter det ju. När man känner att något inte är alldeles alldeles tipptopp även om man så...

Kill your darlings heter det ju. När man känner att något inte är alldeles alldeles tipptopp även om man så gärna vill att det ska vara det, och då är det förmodligen dags.

Jag är splittrad inför användandet av spetskronan till sjuttiotalsbruden. Den känns för sirlig och prinsessig, även om klänningen är en spetsdröm, men den är tusen gånger mer bohemisk. Det stämmer inte. Inte heller med de softa smyckena, tillverkade i trä, återvunna skateboards närmare bestämt. Ljust trä med multicolor-inslag, Bobo Holm är designern bakom dem. Eller med skorna, mockaskor med snörningar som löper upp längs vaderna i sicksackiga mönster, med flätade bottnar. Eller med tärnorna, de tre färggranna tärnorna, barfota, skämtsamt kallade vid arbetsnamnen Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Den gröna är en äkta vintageklänning, tillverkad 1975, ett favoritplagg då lixom nu, även om användarna gjort en generationsväxling. Den bruna är en replika, tillverkad 2013 men av ett vintagetyg från 1964, Marikmekkos Kaivo, en snygg men knappt använd  gardin. Den gredelina är en oxå en replika, tillverkad 2013 i ett tyg av Jenny Nylund, tryckt 2013 i sjuttiotalsanda. Bohemiska lösa lockar ska fixas på Polka och Frisering Mari. Men kronan... 

Ursäkta den urdåliga ordvitsen, men det gifter sig inte. Jag måste skippa kronan. Kill your darlings. En mycket svårangriplig uppgift. 

14.08.2013 kl. 09:26

Modeller sökes

Just nu är den sjuttiotalsinspirerade klänningens produktion i full gång. Det betyder att det riktigt inom kort kommer att behövas modeller...

Just nu är den sjuttiotalsinspirerade klänningens produktion i full gång. Det betyder att det inom kort kommer att behövas fotomodeller. Fotograferingen äger rum i slutet av månaden, ett absolut datum är inte fastslaget, men vecka 35 är aktuell. Det som behövs är följande:

1 st brudmodell, storlek 36-38-40, längd 165-175cm med långt hår, gärna ända till midjan (får vara extensions oxå)

3 st tärnemodeller, storlek 36-38, längd 160-175cm, med långt eller halvlång hår.

Platsen är fotograferingen är Vasa-Jakobstad-trakten.

Passar beskrivningen in på dej eller någon du känner? Ta kontakt via mejl (ina.nordberg13@gmail.com) eller White Trashs Facebooksida.

Bilderna kommer att användas i reklamsyfte, på utställningar, på websidan, och i den kommande boken som sammanfattar projektet. Modeller får reseersättning (men bör finnas i Vasa-Jakobstadstrakten) och digitala bilder samt kontrakt om hur de får användas. 

06.08.2013 kl. 14:09

Hårprydnad åt 70-talsbruden

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av...

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av valmöjligheter - och det finns nästan alltid ekologiska alternativ.

Kronor har sedan medeltiden prytt brudars hjässor, med starkare och svagare popularitet genom åren. Kronorna har haft olika former och tillverkats i olika material. På sextio- och sjuttiotalet var det populärt med virkade och knypplade kronor. Om man tittar i gamla virktidningar från den tiden hittar man förr eller senare mönster på en virkade krona. Den sjuttiotalsinspirerade romantiska bruden kommer att bära en krona gjord i återvunnen spets som stärkts. Alternativ finns, för har man dille på kronor räcker det inte att man testar att tillverka en enda, man måste prova många olika modeller. Kanske blir det någon av dessa kronor som sjuttiotalsbruden kommer att bära. Fler alternativ kan beskådas på min websida

05.08.2013 kl. 10:08

Skiss på 70-talsklänningen

Här är hon nu i sin helhet, hon som länge figurerat i headern på sidan; den sjuttiotalsinspirerade bruden.

Här är hon nu i sin helhet, hon som länge figurerat i headern på sidan; den sjuttiotalsinspirerade bruden. Materialen är spets, spets, spets. Från sjuttiotalets flera olika vinklingar på brudmodet har jag valt naturbarnet. Manchesterjeansbruden lades åt sidan, liksom bruden med den hårda rustningsliknande långärmade klänningen. De kortkorta kjolarna fick ge vika för den hippiebrudens böljande fåll. I dekolletaget väller det fram tredimensionella blommor i tyg, som en hyllning till naturen. 

26.07.2013 kl. 10:21

Lagen om hur man ska klä sig

I boken Style Me Vintage Clothes - A guide to sourcing and creating retro looks av Naomi Thompson, hittade jag en rolig liten tabell som berör mitt tidigare inlägg om hur alla klänningar...
I boken Style Me Vintage Clothes - A guide to sourcing and creating retro looks av Naomi Thompson, hittade jag en rolig liten tabell som berör mitt tidigare inlägg om hur alla klänningar hamnar i en fulhetssvacka. Tabellen kallas Laver's Law of Fashionable Design, och är skapad av dräkthistorikern James Laver.

Laver's law, eller Lavers lag beskriver hur man betraktas iklädd kläder som inte är moderna utan rentav före sin tid, efter sin tid eller vintage. I sin renaste form syftar vintage på kläder som är från före 1960-talet, medan de som nyare än 1960 kallas retro. Det diskuteras alltid, men enligt Thompson är det på det viset. Dock ska vi minnas att brudmodet ändrar långsammare än det övriga modet, och att inte alla utsvävningar når dit.

Lavers lag

Att klä sig … sin tid är …

10 år före - opassande (2023)
5 år före - skamlöst (2018)
1 år före - vågat (2014)
Enligt rådande mode - välklätt (2013)
1 år efter - sjaskigt (2012)
10 år efter - motbjudande (2003)
20 år efter - löjligt  (1993)
30 år efter - underhållande (1983)
50 år efter - säreget (1963)
70 år efter - charmerande (1943)
100 år efter - romantiskt (1913)
150 år efter - bedårande (1863)

Denhär, enligt Lavers lag, löjliga brudklänningen köpte jag i andra hand nyligen. Den bifogas till den växande materialhögen. Den är daterad 1995, liksom den förra andrahandsbrudklänningen jag köpte. Men denhär var 100 gånger dyrare. Ja, det är alldeles sant. Den kostade 10 euro, när den förra endast kostade 10 cent. På nätauktionerna varierar priserna på gamla klänningar mycket. De som är 1-5 år gamla (sjaskiga enligt Laver) kostar kring 400-800 euro, de finns i överflöd och de flesta förblir oköpta. (De löjliga) åttio- och nittiotalsklänningarna är billigast, och av någon anledning säljer folk också retroklänningar (sextio- och sjuttiotal) alldeles för billigt. Sådanan har jag köpte för 20-50 euro, och femtiotalsklänningar (mittemellan säregna och charmerande) för 15-30 euro. Priserna stämmer inte riktigt överens med tabellen, märker man. Det klokaste är väl ändå att spara sin brudklänning, i åtminstone 50 år. Tills den återigen är gångbar i ursprungligt skick. 

Källor: "Style Me Vintage - A guide to sourcing and creating retro looks" (Thompson, N. 2012)

25.06.2013 kl. 12:11

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.