Bloggposter

Brudmässa 5-6.4 i Jakobstad

Oh, det är mycket nu. Planerar White Trash-projektets första framträdande som ska ske på brudmässan i Jakobstad 5-6.4. Det är både det ena och det andra som ska fixas. Modellerna är utvalda och klara, förhandlingar pågår med frisörer och makeupartister, tiderna är ännu oklara, för att inte tala om allt montermaterial. Puh, sena nätter blir det, men nu får nog dethär skiftet så lov och vara slut. 

Brudmässan är en mässa-inne-i-mässan och går av stapeln samtidigt som Activexpo-mässan. Öppet lördag och söndag 10-17.  

28.03.2014 kl. 00:11

Fotografering

På torsdag äger 20-talsfotograferingen rum. Modellen är Sara Hult denna gång, en tjej som egentligen sökte som modell till 40-talsfotograferingen men som kändes ännu mer rätt för 20-talet. Pernilla Lamminen på frisering Mari står för den festliga 20-talsfrisyren och Jarno Pellinen på Photoshooter ska knäppa. Sminket görs av Tanja Cederblom och som ekologisk sminksponsor står Ekosoppi i Vasa. 

Det känns länge sedan förra fotograferingen, den ägde rum på luciadagen närmare bestämt, då med Julia Lillqvist bakom kameran och platsen var Strengbergshuset. Modellen är vackra Lotta Wiklund, här kommer några teaserbilder. Håret har Jonna Höglund på Polka gjort och smyckena kommer från franska Batucada Fashion

 

18.03.2014 kl. 15:43

Vi söker kvinnor att intervjua

I den kommande boken, som är den slutliga slutprodukten av projektet White Trash, ska det ingå intervjuer med finlandssvenska kvinnor som gift sig under 1900-talet. Intervjuerna kommer att handla om deras brudklänningar, varifrån de kom, köptes de eller syddes de? Vad var det för material, vilka accessoarer bar man till? Vem stod för designen? Hade man möljighet att välja och vraka eller var det spartider? Hur såg buketten ut? Hurdan var bröllopet i övrigt, stort, litet, hemma, i kyrkan, i stadshuset?

Vi hoppas kunna hitta kvinnor som vill berätta sin brudklännings historia, som gift sig på 40-, 50-, 60-, 70- och 80-talet. De kvinnor som tycker detta låter intressant ombeds ta kontakt via mail eller via White Trash facebooksida. Skicka gärna med ett bröllopsfotografi!

ina.nordberg13@gmail.com

14.01.2014 kl. 11:58

Photoshoot 60-tal

Igår gick 60-talets photoshoot av stapeln. Den första planen var att fotografera i vardagsrumsmiljö inredd i 60-talsstil. En hostel-café-kombination i Jakobstad skulle ha varit ypperlig, men de hade fullt sjå med att ställa till med julmarknad, så tyvärr var det inte en möjlighet. Fotografen Julia Lillqvist tipsade om de stora vita tomma salarna i Strengbergshuset (Jakobstad), några telefonsamtal senare kunde hon åka dit och kolla ljusförhållandena. Hon bokade på direkten.

Klockan halv två inleddes frisering och sminkning av modellen Lotta, experterna på varsitt område var förstås Jonna Höglund (Polka) och Tanja Cederblom. Ekologiska skönhetsprodukter sponsrades av am Naturprodukter och Ekosoppi. Resultatet blev magnifikt bra, ni får se senare. I frisörsstolen mittemot satt en äldre dam som just blivit permanentad. Hon hade noggrant följt med förvandlingen av modellen från vanlig dagisfröken till underbar sextiotalsbrud. "Ni lägger väl bandet i håret nu?" sa hon när Jonna var klar med stylingen av Lottas pannlugg, "jag skulle vilja se hur vackert det blir när allt är färdigt!" Hon mindes själv sextiotalet och kom med expertkommentarer om läppstiftsfärger. =)

Väl framme på fotograferingsplatsen var det mörk. De stora vita salarna lystes svagt upp av stadsljuset utanför. Vi knixade lite med belysningen men beslöt oss för modelljus istället för blixtar, för att behålla stämningen av de skymda salarna. Det ska bli mycket spännande att se bilderna, jag tror nämligen de är urbra. Tre timmar tog det, och då var modellen rejält trött i fötterna. Förutom White Trash 60s-klänningen fick hon nämligen modella en vintagebrudklänning från 1964, och en liten ekologisk cocktailklänning i guldlamé för bröllopets sena timmar. Klänningarna ackompanjerades av franska Batucada Fashions grafiska smycken. Tack alla inblandade, toppenjobb!

14.12.2013 kl. 10:24

60-talet: grafiska blommor

Grafiskt. Ett enda ord beskriver den del av sextiotalet som White Trash-klänningen ska baseras på. Här är skissen. Enkel grundform med bred båtringing, snäv passform med lite vidd i fållen. En "kaftan" i spets som överklänning. Tredimensionella blommor i fållen, i vitt med svarta detaljer. Grafiska snirkliga mönster som sprider sig från blommorna ut på klänningen. Kärlek.

De ekologiska smyckena som ska användas vid fotograferingen kommer från Batucada, formen på dem har bidragit till den grafiska inspirationen. Ta en titt, de är så vackra.

12.11.2013 kl. 10:21

Hårprydnad åt 70-talsbruden

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av...

De allra flesta brudar väljer att bära någon typ av prydnad i håret. Det kan vara en slöja, ett diadem, blommor, ett flor, en tiara, en krona m.m. Det finns mängder av valmöjligheter - och det finns nästan alltid ekologiska alternativ.

Kronor har sedan medeltiden prytt brudars hjässor, med starkare och svagare popularitet genom åren. Kronorna har haft olika former och tillverkats i olika material. På sextio- och sjuttiotalet var det populärt med virkade och knypplade kronor. Om man tittar i gamla virktidningar från den tiden hittar man förr eller senare mönster på en virkade krona. Den sjuttiotalsinspirerade romantiska bruden kommer att bära en krona gjord i återvunnen spets som stärkts. Alternativ finns, för har man dille på kronor räcker det inte att man testar att tillverka en enda, man måste prova många olika modeller. Kanske blir det någon av dessa kronor som sjuttiotalsbruden kommer att bära. Fler alternativ kan beskådas på min websida

05.08.2013 kl. 10:08

Ekologiska smycken från Batucada

Ett mycket trevligt paket väntade i postlådan när vi kom hem från semestern i Portugal. Som avsändare stod...

Ett mycket trevligt paket väntade i postlådan när vi kom hem från semestern i Portugal. Som avsändare stod franska Batucada Fashion. I paketet fanns accessoarer till White Trash:s sextiotalsinspirerade brud, halsband och armband i två kulörer.

Batucadas smycken är designade och tillverkade i Frankrike. Materialet kallar de ekoplast - inte att förväxla med silikon eller gummi. Ekoplasten är mjuk och följsam, mycket lik tunn silikon, men fri från bly, olja och flatater och tillverkad av enbart certifierade ekologiska råvaror. Smyckena lägger sig mot huden och följer kroppens rörelser. Det blir som en tatueringseffekt. Längderna på armband och halsband är justerbara, och Batucada tillverkar också fotsmycken och örhängen. På deras websida kan man spana in de olika smyckeskollektionerna och beställa egna ekologiska smycken som levereras per post i återvunnet förpackningsmaterial.

Smyckena vi valde åt sextiotalsbruden heter Sweet Flower och har en utsökt kombination av romantik och sextiotalets grafiska former. Nu återstår det omåttligt svåra att välja vilken färg vi använder vid fotograferingen, svart eller vitt?

15.07.2013 kl. 15:56

Lagen om hur man ska klä sig

I boken Style Me Vintage Clothes - A guide to sourcing and creating retro looks av Naomi Thompson, hittade jag en rolig liten tabell som berör mitt tidigare inlägg om hur alla klänningar...
I boken Style Me Vintage Clothes - A guide to sourcing and creating retro looks av Naomi Thompson, hittade jag en rolig liten tabell som berör mitt tidigare inlägg om hur alla klänningar hamnar i en fulhetssvacka. Tabellen kallas Laver's Law of Fashionable Design, och är skapad av dräkthistorikern James Laver.

Laver's law, eller Lavers lag beskriver hur man betraktas iklädd kläder som inte är moderna utan rentav före sin tid, efter sin tid eller vintage. I sin renaste form syftar vintage på kläder som är från före 1960-talet, medan de som nyare än 1960 kallas retro. Det diskuteras alltid, men enligt Thompson är det på det viset. Dock ska vi minnas att brudmodet ändrar långsammare än det övriga modet, och att inte alla utsvävningar når dit.

Lavers lag

Att klä sig … sin tid är …

10 år före - opassande (2023)
5 år före - skamlöst (2018)
1 år före - vågat (2014)
Enligt rådande mode - välklätt (2013)
1 år efter - sjaskigt (2012)
10 år efter - motbjudande (2003)
20 år efter - löjligt  (1993)
30 år efter - underhållande (1983)
50 år efter - säreget (1963)
70 år efter - charmerande (1943)
100 år efter - romantiskt (1913)
150 år efter - bedårande (1863)

Denhär, enligt Lavers lag, löjliga brudklänningen köpte jag i andra hand nyligen. Den bifogas till den växande materialhögen. Den är daterad 1995, liksom den förra andrahandsbrudklänningen jag köpte. Men denhär var 100 gånger dyrare. Ja, det är alldeles sant. Den kostade 10 euro, när den förra endast kostade 10 cent. På nätauktionerna varierar priserna på gamla klänningar mycket. De som är 1-5 år gamla (sjaskiga enligt Laver) kostar kring 400-800 euro, de finns i överflöd och de flesta förblir oköpta. (De löjliga) åttio- och nittiotalsklänningarna är billigast, och av någon anledning säljer folk också retroklänningar (sextio- och sjuttiotal) alldeles för billigt. Sådanan har jag köpte för 20-50 euro, och femtiotalsklänningar (mittemellan säregna och charmerande) för 15-30 euro. Priserna stämmer inte riktigt överens med tabellen, märker man. Det klokaste är väl ändå att spara sin brudklänning, i åtminstone 50 år. Tills den återigen är gångbar i ursprungligt skick. 

Källor: "Style Me Vintage - A guide to sourcing and creating retro looks" (Thompson, N. 2012)

25.06.2013 kl. 12:11

Läckra brudhandskar

Att bära handskar på sin bröllopsdag är inget nytt påfund. Långt tillbaka i historien har brudar burit handskar och så sent som till 60-talet ansågs det vara ett måste för en...

Att bära handskar på sin bröllopsdag är inget nytt påfund. Långt tillbaka i historien har brudar burit handskar och så sent som till 60-talet ansågs det vara ett måste för en sedessam brud. Idag gör man som man behagar, och handskmodellerna man kan välja på är oändliga. Långa, korta, silkiga, fingerlösa, pärlbroderade, spetshandskar, läderhandskar osv. På nätauktioner, sommarloppisar och i secondhandbutiker kan man hitta underbara vintagehandskar. Dessa kom jag över för mindre än en femma. Ett litet hål på pekfingerspetsen har de, men det är lätt fixat. Kanske den sextiotalsinspirerade bruden får bära dessa, vi får se... Vår femtiotalsbrud bar pimpade fingerlösa shorties-handskar.  

Jag och min man gifte oss som bekant i två dagar, vilket gav mig den underbara möjligheten att bära två olika brudoutfits. På fredagen i magistraten bar jag vita handskar. Mamma virkade enligt svävande instruktioner. Bara två gånger började hon om, och processen bjöd på många skratt. Men vackra blev de, med löstagbart ringfinger på vänster hand, som sedan knäpps fast med en minimal knapp på insidan av handen när ringen är på. Ringen ska nämligen bäras under handsken, närmast huden, därför är det praktiskt med löstagbart ringfinger. (Foto: Rasmus Libäck)

På lördag på stranden bar jag svarta handskar. Oanvända vintagehandskar inhandlade på loppisrace i Purmo. På denhär modellen sitter alla fingrar fast, och vänsterhandsken halades därför av innan ringbytet. Ringen som syns på bilden är förlovningsringen som jag flyttade till höger hand innan vigseln. Väljer man stora breda ringar får man hitta på alternativa lösningar. Vilken tur att förlovningsringen varit lite för stor... (I åtta år!) (Foto: Rasmus Libäck)

Källor: www.brollopsguiden.se

14.06.2013 kl. 10:22

 

White Trash är ett pågående designprojekt inom ekologiskt brudmode. Slutprodukten är en kollektion brudklänningar tillverkade av återvunnet material, som ska stå klar våren 2014. Inspirationen kommer från brudmodets förändring från 1900-tal till 1980-tal. Bakom projektet och kollektionen står Ina Nordberg. Här kan man läsa om hur projektet framskrider, från planering till färdig kollektion, men också om annat som tangerar ekologiska bröllop, brudmode och sådant som hör bröllop till. Vill du delta i projektet på ett eller annat sätt? Tveka inte att ta kontakt! Rent geografiskt sett äger projektet rum i Österbotten.

Ina Nordberg - formgivare & klädsömmare

+358503814828, ina.nordberg13@gmail.com, www.deformedbyina.com

Projektet finansieras bl.a. av Konstsamfundet, Svensk-Österbottniska Samfundet, Centralkommissionen för Konst/Österbotten och Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse.